ebeaver, radiostyrd bioenergiskördare
 

Start
Historia
Produkter
Aktuellt
Media / nyheter
Återförsäljare
Finansiering
Forest ebeaver entreprenörer
Kontakt
Samarbetspartners
Bild- och filmgalleriSvenska Deutsch English

Historia

En västsvensk Bäver. Forest ebeaver är en radiostyrd bioenergiskördare som skördar energived i ungskog och på fuktiga marker på ett mycket skonsamt sätt. En prototyp av Forest ebeaver visades första gången på Elmia Wood 2009. Efter mässan fick prototypen gå i produktion i skogen hos JD Skogskonsult. Detta för att få fram värden och egenskaper och därmed kunna tillverka en maskin med hög driftsäkerhet, kvalitet och produktionsförmåga, samt att kombinera det med mycket låg bränsleförbrukning. De målen har varit viktiga att uppfylla för en maskin som ska skörda grön energi . Våren 2010 på Elmia bioenergimässan premiärvisades den första serietillverkade Forest ebeaver.

ebeaver historik prototyp
Prototyp på Forest ebeaver

Bioenergiskördare Forest ebeaver fäller och buntar energiveden ut till stickväg genom att jobba i ett skyttelsystem mellan stickvägarna. En stor fördel med systemet är att man kan lägga stickvägarna där bärigheten är som bäst. En gripsågsskotare tar virket vidare ut till avlägg, eller så utförs flisningen i beståndet.

Tanken är att köparen lätt ska kunna byta mellan klipphuvud eller t.ex. dikesskopa. Utrustad med dikesskopa är Forest ebeaver en mycket smidig dikesrensare. Kranspetsmonterat röjaggregat för naturvårdsröjning och skogsröjning är också på gång.

En viktig egenskap är att Forest ebeaver är lätt att transportera på trailer bakom en vanlig pickup med E-körkort då vikten bara är 2100 kilo.

Hydrauliken är variabel med en lastavkännande pump med ett maxflöde på 96 l/min och 240 bars tryck. Hydraulsystemet har effektavkänning och motorn är en Kubota diesel på 21,7 kw.

Forest ebeaver kommer att finnas både på SkogsElmia och SkogsNolia.

Utveckling och tillverkning sker i Västergötland i Karlsborg.
 
Start    Historia    Produkter    Aktuellt    Media / nyheter    Återförsäljare    Finansiering    Forest ebeaver entreprenörer    Kontakt    Samarbetspartners    Bild- och filmgalleri    Sajtkarta